XII Sądecki Konkurs Szkół Gastronomicznych „Smaki jesieni na europejskim stole”

Dnia 24.10.2023 roku w Zespole Szkół nr 1 w Nowym Sączu odbył się XII Sądecki Konkurs Szkół Gastronomicznych „Smaki jesieni na europejskim stole”.

W wydarzeniu udział wzięła pani Magdalena Majka, zastępca prezydenta miasta Nowego Sącza, pani Katarzyna Jankowicz dyrektor szkoły, pani wice dyrektor Małgorzata Mazur, pani Małgorzata Mordarska, kierownik warsztatów szkolnych, p. Beata Pawłowska, kierownik praktyk zawodowych, przedstawiciele Rady Rodziców ZS nr 1 oraz pan Robert Czech przedstawiciel Polskiego Związku Łowieckiego w Nowym Sączu.

Gościem specjalnym, a zarazem przewodniczącym komisji konkursowej był pan Łukasza Konik: jedna z najciekawszych postaci w polskiej branży kulinarnej, znany widzom telewizyjnej dwójki z programu „Pytanie na śniadanie” oraz MasterChef Junior w TVN, autor bestsellerowej książki kulinarnej: „Kuchnia Regionów”, a także „Gastronomia molekularna” czy „Pasja tworzenia smaków”, który zechciał przyjąć nasze zaproszenie.

Konkurs został objęty patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, którego przedstawicieli mogliśmy gościć jako jurorów naszego konkursu, panów: Jana Filipczyka, Łukasza Grabowskiego, Sebastiana Schroma. W gronie jurorów zasiadali również regionalni restauratorzy, szefowie kuchni i cukierni: p. Mirosław Jabłoński (z hotelu Belmonte), p. Krzysztof Małocha i p. Konrad Korszla (z hotelu  Heron), p. Grzegorz Marszał (z restauracji Szklarnia), p. Agnieszka Cięciwa (z restauracja Willa Poprad), p. Arkadiusz Schneider (z hotelu Ibis), p. Krzysztof Bajerski ( z WeddingBar), p. Robert Piasecki (z Champion Bartender Quality).

Nasze zaproszenie do udziału w zmaganiach konkursowych przyjęły szkoły:

Súkromná Spojená škola EDUCO ze Słowacji, Zespół Szkół im. ks. prof. Józefa Tischnera ze Starego Sącza, Zespół Szkół Zawodowych i Placówek z Krościenka nad Dunajcem, Zespół Szkół nr 1 im. Józefa Piłsudskiego z Limanowej, a także nasza szkoła.

W skrócie przypomnijmy, że konkurs odbywał się w trzech osobnych kategoriach: KUCHARZ, BARMAN, CUKIERNIK.

Wszyscy uczestnicy przygotowywali 4 porcje pracy konkursowej. Kucharz miał do sporządzenia danie zasadnicze zawierające minimum 2 roślinne surowce sezonu jesiennego oraz jego zadaniem było użyć przynajmniej 1 technikę z zakresu kuchni molekularnej. Barman sporządzał long drink zawierający minimum 2 roślinne surowce sezonu jesiennego metodą shakerowania. Cukiernik natomiast wykonywał deser restauracyjny w wersji talerzowej z wykorzystaniem minimum 2 roślinnych surowców sezonu jesiennego.

W trakcie trwania konkursu dla opiekunów i uczniów szkoły odbyła się prelekcja dietetyka p. mgr inż. Marka Zborowskiego, przedstawiciela firmy: Catering dietetyczny ze Starej Wsi. Na zakończenie konkursu  miał miejsce pokaz barmański flair/free style wykonany przez naszego jurora: p. Krzysztofa Bajerskiego z WeddingBar oraz wywiad z gościem specjalnym: p. Łukaszem Konikiem. Czas mijał nam bardzo intensywnie.

Punktem kulminacyjnym było ogłoszenie wyników konkursu. Do wręczenia nagród została zaproszona p. dyrektor Katarzyna Jankowicz, zastępca prezydenta miasta Nowego Sącza p. Magdalena Majka, koordynator konkursu p. Jadwiga Klimczak oraz  Jurorzy poszczególnych konkurencji.

 Oto wyniki konkurencji BARMAN:

MiejsceUczestnikOpiekun
1Amelia Mrowca Zespół Szkół nr 1 im. KEN,  Nowy SączPaweł Kopczyński
2Justyna Krzyżak Zespół Szkół nr 1 im. KEN,  Nowy SączPaweł Kopczyński
3Ema Ondríková Súkromná Spojená škola EDUCO, Námestovo, SlovenskoMartina Skorušová  

Oto wyniki konkurencji CUKIERNIK:

MiejsceUczestnikOpiekun
1Weronika Wójcik Zespół Szkół nr 1 im. KEN,  Nowy SączMaria Wójcik
2Klaudia Kurowska Zespół Szkół nr 1 im. KEN,  Nowy SączAnna Opiło
3Natalia Lizut Zespół Szkół nr 1 im. Józefa Piłsudskiego, LimanowaPaweł Dudczyk
4Patrícia Pardelová Súkromná Spojená škola EDUCO, Námestovo, SlovenskoMartina Skorušová  
5Bartłomiej Sekuła Zespół Szkół nr 1 im. KEN,  Nowy SączMaria Wójcik
6Joanna Musiał Zespół Szkół nr 1 im. KEN,  Nowy SączAnna Opiło

Oto  wyniki konkurencji KUCHARZ: 

MiejsceUczestnikOpiekun
1Miłosz Grząbel-Mikulski Zespół Szkół im. ks. prof. Józefa Tischnera, Stary SączDorota Kulig-Marcisz
2Julia Wrona Zespół Szkół nr 1 im. Józefa Piłsudskiego, LimanowaJoanna Potoniec
3Nikolas Ulrich Súkromná Spojená škola EDUCO, Námestovo, SlovenskoMartina Skorušová,  
4Wojciech Gabryś Zespół Szkół Zawodowych i Placówek, Krościenko nad DunajcemStanisława Kwiatek
5Piotr Plewnicki Zespół Szkół nr 1 im. KEN, Nowy SączElżbieta Juraszek
6Karol Gołdyn Zespół Szkół nr 1 im. KEN,  Nowy SączMarta Gołyźniak

Na koniec odbyły się liczne podziękowania:

  • Przewodniczącemu jury i całemu zespołowi jury,
  • Władzom miasta, Wydziałowi Edukacji, Kuratorium Oświaty w Nowym Sączu,
  • Dyrekcji ZS nr 1,
  • Radzie Rodziców,
  • Licznym przyjaciołom szkoły i obecnym sponsorom,  a także nieobecnym: p. Pawłowi Wojtyga z Warsztatu Kulinarnego z Krakowa oraz p. Sebastianowi Gołębiewskiemu z Warszawy,
  • Przybyłym z różnych miejsc szkołom,
  • Firmie Catering dietetyczny,
  • Wielu osobom zaangażowanym w medialną część konkursu,
  • Komisji Przedmiotów Zawodowych,
  • Warsztatom Szkolnym,
  • Nauczycielom i pracownikom naszej szkoły,

oraz uczniom za wszelką pomoc i życzliwość otrzymaną przy realizacji tego przedsięwzięcia.

Komisji Przedmiotów Zawodowych Zespołu Szkół nr 1 składa wszystkim serdeczne podziękowania.