Szkoła Branżowa I stopnia: kucharz i kelner

Język obcy: j. angielski

  • na punkty przeliczane są oceny z przedmiotów: j. polski, matematyka, j. angielski, biologia

Kucharz zajmuje się sporządzaniem potraw, ciast i napojów kuchni różnych narodów zgodnie z ustalonymi normami i recepturami oraz opracowywaniem własnych przepisów. Kucharz z pasją jest w stanie przygotować posiłki, które będą wyglądały jak dzieła sztuki.

Uzyskasz kwalifikacje w zawodzie:

  • HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań

Kelner to zawód wymagający, kreatywny. Wykwalifikowany kelner ma wszechstronną wiedzę gastronomiczną i specjalizuje się w takich dziedzinach jak barman, barista, Kelner jest przedstawicielem zakładu i na jego barkach spoczywa kontakt z Gościem i dobry wizerunek zakładu gastronomicznego. Praca kelnera może być pasją , którą można rozwijać. Na rynku pracy jest to zawód poszukiwany.

Uzyskasz kwalifikacje w zawodzie:

  • HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich