Wycieczka przedmiotowa klasy 5Jp

W dniu 11. 10. 2023. Uczniowie z klasy 5 JP ( Technik Technologii Żywności) wraz z opiekunem Marią Wójcik byli na wycieczce przedmiotowej w zakładzie przetwórstwa owoców i warzyw Agrotex.

Uczniowie mieli okazję poznać proces produkcji koncentratów i aromatów wykorzystywanych do produkcji soków owocowych.

Zwiedzili całą linie technologiczną od przyjęcia surowca poprzez proces produkcji i magazynowanie wyrobów gotowych. Mogli zobaczyć profesjonale maszyny i urządzenia wykorzystywane przy produkcji koncentratów. Zobaczyli również laboratorium badań fizykochemicznych i mikrobiologicznych.

Uczniowie zostali oprowadzeni po całym zakładzie przez panią kierownik produkcji, która opowiedziała jak przebiega proces i jak funkcjonują poszczególne maszyny i urządzenia.

Na koniec pobytu w zakładzie uczniowie degustowali wyroby produkowane przez zakład tj. min: koncentrat malin, jabłek, wiśni, i aromaty np. truskawkowy, malinowy…

A oto krótka fotorelacja: