W dniu 11. 10. 2023. Uczniowie z klasy 5 JP ( Technik Technologii Żywności) wraz z opiekunem Marią Wójcik byli na wycieczce przedmiotowej w zakładzie przetwórstwa owoców i warzyw Agrotex.
Uczniowie mieli okazję poznać proces produkcji koncentratów i aromatów wykorzystywanych do produkcji soków owocowych.
Zwiedzili całą linie technologiczną od przyjęcia surowca poprzez proces produkcji i magazynowanie wyrobów gotowych. Mogli zobaczyć profesjonale maszyny i urządzenia wykorzystywane przy produkcji koncentratów. Zobaczyli również laboratorium badań fizykochemicznych i mikrobiologicznych.
Uczniowie zostali oprowadzeni po całym zakładzie przez panią kierownik produkcji, która opowiedziała jak przebiega proces i jak funkcjonują poszczególne maszyny i urządzenia.
Na koniec pobytu w zakładzie uczniowie degustowali wyroby produkowane przez zakład tj. min: koncentrat malin, jabłek, wiśni, i aromaty np. truskawkowy, malinowy…
A oto krótka fotorelacja: