Dnia 03.03.2023 w ZSG nr 1 w Krakowie odbyła się XXIV edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych pod hasłem: ” #SmakEstetykaKreatywność”.
Konkurs przebiegał dwuetapowo. Pierwszy etap polegał na przygotowaniu potrawy/deseru według własnej autorskiej receptury/pomysłu zgodnie z tematyką. Następnie przesłaniu jej wraz ze zdjęciem drogą internetową do Organizatora. Na podstawie zgłoszeń wyłoniono ścisłe grono uczestników, których zmagania konkursowe przebiegały w formie stacjonarnej. Rywalizowali uczniowie ze szkół gastronomicznych krajowych m.in.: z Łodzi, Kielc, Jarosławia, Suchej Beskidzkiej, Rzeszowa, Krakowa oraz z zagranicznych m.in.: ze Słowacji, Czech, Łotwy. Łącznie 22 szkoły.
Forma stacjonarna poza przygotowaniem potrawy/deseru obejmowała również zadanie obowiązkowe. W kategorii kucharz: rozbiór tuszki królika, w kategorii cukiernik przygotowanie i wypiek wyrobu cukierniczego jakim był keks biszkoptowy.
W kategorii kucharz tematem przewodnim była zakąska zimna z królika, natomiast w kategorii cukiernik petis fours. Naszą szkołę w kategorii kucharz reprezentowała uczennica klasy 3G Julia Łukasik przygotowując „Marynowany comber z królika na puree z groszku, mięty i chrzanu w asyście crunchu marchewkowego i sosu śliwkowo-jabłkowego”.
W kategorii cukiernik reprezentantem naszej szkoły był uczeń klasy 3I Karol Gołdyn, a przygotował deser o nazwie: „Petis fours pistacjowo-truflowe z żelką malinową”.
Zmagania konkursowe oceniali najwybitniejsi specjaliści w każdej z kategorii: szefowie renomowanych restauracji, cukiernicy.
Julia i Karol zdobyli wyróżnienia oraz nagrody rzeczowe w swoich kategoriach. Na uznanie zasługuje duże zaangażowanie i kreatywność naszych reprezentantów. Opiekunami uczniów były nauczycielki zawodu Marta Gołyźniak i Jadwiga Klimczak.
Dziękujemy Pani Dyrektor Katarzynie Jankowicz, Radzie Rodziców naszej szkoły oraz przyjaciołom szkoły i sponsorom: cukierni z Romera w Nowym Sączu, restauracji Willa Poprad w Rytrze, restauracji Panorama w Nowym Sączu, za wsparcie finansowe i możliwość uczestniczenia w konkursie, a co za tym idzie wymianę doświadczeń, zacieśnianie współpracy międzyszkolnej oraz szlifowanie warsztatu od najlepszych.



