Kurs barista z elementami „Latte Art”

Kurs odbywał się przez dwa weekendy (ostatni weekend września i pierwszy października) w Zespole Szkół nr 1 im. KEN w Nowym Sączu, w ramach projektu „Utworzenie Centrum Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej, jako odpowiedź na potrzeby rynku pracy”.

W 40 godzinnym kursie wzięło udział 10 uczniów naszej szkoły, uczących się na profilach:

technik żywienia i usług gastronomicznych,
technik kelner,
technik hotelarz.

Szkolenie składało się z części teoretycznej i praktycznej. Podczas kursu zostały nam przybliżone metody tradycyjne oraz alternatywne parzenia kawy. Na pierwszych zajęciach zapoznaliśmy się z rodzajami espresso na podstawie ciekawych prezentacji i filmów. Każdy uczestnik uczył się obsługi profesjonalnego ekspresu ciśnieniowego. Zapoznaliśmy się też z obsługą dripera, chemexu, tygielka (dżezwa), aeropressu, french pressu oraz caffetierki. Ćwiczyliśmy przygotowanie i prawidłowe podanie kaw na zimno takich jak:

kawy frappe,
Ice Cappucino

Na ostatnich zajęciach doskonaliliśmy swoje umiejętności zdobyte w poprzednich dniach kursu. Szkolenie zakończyło się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Zajęcia prowadziła Pani Krystyna Michalik i pod jej okiem doskonaliliśmy swoje umiejętności. Na kursie była także okazja na wykazanie się swoimi umiejętnościami artystycznymi w dziedzinach takich jak: 

Latte Art: metodą free pouring czyli sztuka wlewania mleka do kawy – malowanie cieczą w cieczy, drugą metodą jest metoda etching (polegający na wykorzystywaniu specjalnych patyczków, szablonów, oraz kolorowych syropów do kawy
Latte Art 3D,

Czas poświęcony na kurs wykorzystaliśmy w pełni. Szkolenie dało nam możliwość doskonalenia swoich umiejętności oraz zdobycia doświadczenia.

Serdeczne podziękowania kierujemy do Pani dyrektor za możliwość udziału w takim kursie.

Uczestnicy kursu grupy IV, bariści 🙂