22-24 marca 2012 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu odbył się Finał XVI OLIMPIADY WIEDZY o ŻYWIENIU i ŻYWNOŚCI o tematyce wiodącej „Normy i zalecenia żywieniowe a marketing żywności”.
Naszą szkołę reprezentowała Jolanta Ciągło z klasy 4g Technikum nr 1. Znalazła się w gronie 64 uczestników finału, którzy zostali wyłonieni spośród ponad 7400 uczniów z całej Polski biorących udział w szkolnym i okręgowym etapie zawodów. Finał składał się z trzech etapów:
• Testu (dla wszystkich uczestników)
• Opracowanie pisemne jednego z 3 tematów do wyboru (dla 30 najlepszych finalistów)
• Quiz dla 6 najlepszych uczestników
Komisja wyłoniła 46 finalistów i 15 laureatów.
JOLANTA CIĄGŁO ZAJĘŁA 12 MIEJSCE WŚRÓD LAUREATÓW i tym samym zdobyła uprawnienie dotyczące zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wyższe uczelnie. Jako laureatka zwolniona jest także z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
W programie finału olimpiady organizatorzy zapewnili uczestnikom i ich opiekunom szereg atrakcji – między innymi:
• Prezentacja „Tajemnice wina” – mgr inż. Longiny Borkowicz
• Wycieczka „Gotyk na dotyk”- zwiedzanie Torunia
• Prezentacja „Probiotyki a nasze zdrowie”
• Wykład pt: „Perspektywy norm żywieniowych w Europie” prof. dr hab. Wojciecha Roszkowskiego, SGGW w Warszawie
• Spotkanie z Muzami „W rytmie serca” – koncert muzyczno – teatralny
GRATULUJEMY !!! ZACHĘCAMY TEŻ INNYCH DO UDZIAŁU W OLIMPIADZIE W NASTĘPNYCH EDYCJACH!
Opiekunka Beata Zmieniewicz

Zapraszamy do lektury wywiadu z naszą Laureatką, który przeprowadziły uczennice naszej szkoły Łucja Szlag i Monika Grzyb:
Czym dla Ciebie jest ta nagroda?
Ta nagroda jest dla mnie jakimś takim największym wyróżnieniem, czymś co najbardziej chciałam osiągnąć w tej szkole, zwłaszcza ,że jestem zainteresowana wiedzą o gastronomii i w ogóle, więc to było takie połączenie moich zainteresowań jak i tego czego musze się nauczyć w szkole. No i w sumie chyba najważniejsze jest to że chcę studiować w sumie na tym samym kierunku, czyli na technologii żywności i żywienia, więc ten konkurs jest również takim swoistym przygotowaniem do nauki na studiach.
Dlaczego wzięłaś udział w tej olimpiadzie?
Do tego konkursu namówiła mnie Pani Profesor, bo miałam w sumie dobre oceny. W tamtym roku wystartowałam pierwszy raz i zajęłam 2 miejsce w szkole, więc w tym roku wszyscy liczyli na to że znów się zgłoszę.
W jaki sposób się przygotowywałaś?
Po pierwsze musiałam poświęcić sporo czasu literaturze podstawowej, w tej edycji była to nowa książka która wychodzi dopiero w tym roku, po prostu trzeba było ją czytać, wkuwać bo naprawdę tam są takie detale, które łatwo ominąć, a drugą rzeczą jest rozwiązywanie testów z ubiegłych lat, bo naprawdę jest masa tych testów, to jest już XVI edycja więc okręgowe, centralne, to wszystko, wszystko trzeba było przerobić.
Która z tych konkurencji, test, czy opracowanie pisemne było dla Ciebie łatwiejsze?
Najłatwiejsze było opracowanie pisemne, ponieważ lubię lać wodę(śmiech). Ja nie mam jakiegoś problemu z takimi właśnie wypracowaniami.
Co poradziłabyś komuś, kto w przyszłości będzie się brał udział w tym konkursie?
Przede wszystkim zwracać uwagę na tematykę wiodącą, bo jednak na tym jest najłatwiej się wyłożyć, a pytania z tego właściwie najbardziej decydują o tym czy przejdziesz dalej.
Co zyskałaś przystępując do olimpiady?
Zestaw noży kuchennych ufundowane przez firmę Stargard (śmiech). Na pewno ta zdobyta wiedza przyda mi się na studiach, więc jestem do przodu cały czas. Dzięki działowi o opakowaniach, który bardzo mnie zainteresował dowiedziałam się paru ciekawych rzeczy jak na przykład to że informacje które są na opakowaniach jak dajmy na to „ bez konserwantów” to jest prawda, bo to wszystko jest regulowane i sprawdzane.
Dlaczego wybrałaś szkołę gastronomiczną?
Bo po prostu lubię gotować, sprawia mi to naprawdę radość. Szczególnie jakieś potrawy, bo przykładowo robiąc ciasto trzeba się trzymać receptury, a ja raczej wolę coś tworzyć, improwizować.
Jakie masz zainteresowania?
Więc po pierwsze gotowanie, bo lubię gotować i często się tym zajmuję w domu i wszędzie. Oprócz tego muzyka, sport, czyli pływanie, siatkówka. Gram też w orkiestrze dętej na tenorze.
Dalsze plany na przyszłość?
Studia na Uniwersytecie Rolniczym na wydziale Technologii Żywności i Żywienia, a później praca w zawodzie jeśli tylko się uda.