28.11.2024 w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Krynicy-Zdroju odbyła się III edycja Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Dzikie Smaki Sądecczyzny”.
Tematem przewodnim tegorocznej edycji była dziczyzna a konkretnie comber z jelenia. Uczniowie przygotowywali danie główne – potrawę z jelenia oraz deser, którego składnikiem powinien być produkt z puli tzw. „darów lasu” .
Naszą Szkołę reprezentowali uczniowie z kl. 3F Adam Górka i Oskar Zarzeka.
Przygotowali oni potrawę – danie główne :
„Pierny” jeleń z sosem sehlońskim podany z zapiekaną kaszą z bryndzą podhalańską i prażonym jabłkiem
oraz deser:
Leśna poezja smaków ze śliwką duszoną z porto, płatkami czekoladowymi, lodami, wykończone bitą śmietaną w otoczeniu leśnego mchu i owoców leśnych
Adamowi i Oskarowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!