„Ogień, patelnia, talerz – powrót do korzeni”, pod takim hasłem odbyła się 6 lutego druga edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Junior Culinary Cap organizowana przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.
Jej założyciel i członek, Hubert Sanecki, szef kuchni Binkowski Dworek, wyjaśnił, że wpłynęło 19 zgłoszeń, z których komisja konkursowa wyłoniła finalistów ,wśród których znalazł się uczeń naszej szkoły Dawid Rozmus z kl.4j.
W tym roku uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie z użyciem łososia, soczewicy i primerby, czyli pasty o smaku odpowiednich ziół.
Przygotowane dania oceniło profesjonale jury.
Dawid doskonale poradził sobie z niełatwym zadaniem występowania przed publicznością sali kongresowej hotelu oraz licznymi znakomitymi szefami kuchni i kucharzami.
Pierwsze miejsce zajął Krzysztof Kowalski z Rzeszowa, który tym samym obronił mistrzowski tytuł sprzed roku. Tuż za nim z niewielką różnicą punktów na podium znalazł się Dawid Rozmus zajmując II miejsce.
Laureaci otrzymali cenne nagrody rzeczowe i zaproszenia na szkolenia kulinarne.
Mentorem i opiekunem Dawida był Szef Kuchni w Restauracji Lemon – Pan Janusz Garncarczyk.
Dawidowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
E.J.