Carving w ZSnr1 czyli sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach

Garnirowanie potraw to już dziś za mało, aby stół wyglądał atrakcyjnie. Renomowane restauracje, hotele zatrudniają specjalistów carvingu.


Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu. Znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Według najbardziej popularnej teorii wywodzi się z Tajlandii i jest uznawany za dziedzictwo narodowe tego kraju. Do Europy carving trafił na początku XXI w. Dziś jest dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Europy.
W naszej szkole w okresie październik – listopad odbył się 40-to godzinny kurs carvingu w ramach projektu pn „Utworzenie Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno – gastronomicznej, jako odpowiedź na potrzeby rynku pracy”. Aby poznać tajniki carvingu uczestnicy kursu spotykali się przez pięć weekendów.
Uczniowie biorący udział w kursie zapoznani zostali z podstawowymi zasadami rzeźbienia w owocach i warzywach. Dowiedzieli się, jakich należy używać narzędzi, aby precyzyjnie wycinać wybrane kształty. Podczas zajęć każdy uczeń miał swoje stanowisko pracy, wyposażone w specjalistyczny sprzęt do carvingu oraz surowce, na których pracował. Uczestnicy kursu poznawali krok po kroku możliwości tworzenia efektownych dekoracji, które pomogą im w niedługim czasie udekorować zarówno dania, jak i stoły biesiadne lub bankietowe.
Młodzież pracowała z wielkim zaangażowaniem. Choć pierwsze kroki mogły wydawać się nieporadne, wytrwałość i cierpliwość przyniosły zadowalające efekty. Poznali tajniki wykonywania efektownych dekoracji z rzodkiewek, melonów, arbuzów i wielu innych. Zaprezentowali jak pomysłowo z ananasa wykonać wóz, który można wypełnić potrawami słodkimi np. sałatką owocową. Barwnym akcentem był wykonany kogut z ananasów.
Łukasz Szewczyk w swojej książce Sekrety dekoracji z warzyw i owoców napisał: Wyobraź sobie radość i uśmiech na twarzach gości jak zobaczą Twoje dekoracje. Zachwyć ich oraz siebie. Do tych słów dołączają się również uczestnicy kursu carvingu z Zespołu Szkół nr1 wraz z prowadzącą Elżbietą Juraszek.
Uczestnicy dziękują Pani Dyrektor za umożliwienie zdobycia ciekawych i przydatnych umiejętności.