Biblioteczne inspiracje kulinarne – II edycja

21 marca 2025r nauczyciele bibliotekarze,  zrealizowali projekt „Biblioteczne inspiracje kulinarne” we współpracy z nauczycielami pionu zawodowego.

W ramach tego konkursu uczniowie mieli za zadanie wypożyczyć książkę kucharską z biblioteki szkolnej, wybrać z niej przepis na przekąskę a następnie wykonać potrawę według przepisu. Uczniowie liceum w tym zakresie mieli współpracować z uczniami Technikum nr 1 . Sam konkurs odbył się na terenie szkoły w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół nr1  im. Komisji Edukacji Narodowej, w obrębie którego działa biblioteka. Celem konkursy było mi. in  zachęcenie do korzystania z biblioteki szkolnej,  rozwijanie umiejętności uczniów, integracja społeczności szkolnej. Wszyscy uczestnicy wykazali się ogromnym talentem, zaangażowaniem i umiejętnościami kulinarnym. Wykonane potrawy były pyszne, przygotowane ze starannością i estetycznie podane. Jury  miało ogromne wyzwanie, ponieważ wybór był trudny. Każdy
z wykonawców zasługuje bowiem  na pierwsze miejsce.  Gościem honorowym, pełniącym funkcję jury podczas trwania projektu był pan Marek Rylewicz, Dyrektor Sądeckiej Biblioteki Publicznej w Nowym Sączu, któremu serdecznie dziękujemy za obecność i nagrody przekazane uczestnikom. Dziękujemy również za pomoc pani Małgorzacie Mazur (również pełniącą funkcję jury) oraz pani Jadwidze Klimczak (za pomoc w organizacji i przeprowadzeniu konkursu).

Wyniki na załączonych plakatach. Gratulujemy i dziękujemy wszystkim uczestnikom.

Zapraszamy do udziału w kolejnych edycjach.

Aleksandra Seruga-Adamek

Sylwia Hyży