Grzesiek Matras najlepszy w II edycji konkursu „Mam Zawód Mam fantazję” [Aktualizacja]

20 października 2012 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie w ramach II edycji konkursu „Mam Zawód. Mam fantazję” uczniowie szkół zawodowych prezentowali swoje umiejętności w czterech branżach – kucharz, barman, barista oraz carving.

Konkurs zorganizowany został w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego
w Małopolsce”.
Konkurs Gastronomiczny w Krakowie
Do konkursu zgłosiło się łącznie do czterech kategorii 47 osób.

Zadaniem uczestników było:

W konkurencji Barista – wykonanie kawy espresso, Latte Machiato, Cappuccino oraz kawy wg własnego przepisu;

W konkurencji Carving – wykonanie rzeźby w jednym z produktów np. melonie lub arbuzie;

W konkurencji barman – wykonanie trzech porcji napojów mieszanych w kategoriach
short i long drinka;

W konkurencji kucharz – wykonanie 2-5 porcji potrawy z drobiu zakąski zimnej lub gorącej albo dania głównego.
Konkurs Gastronomiczny w Krakowie
Cztery kategorie tak więc i cztery odrębne komisje oceniały pracę drużyn. We wszystkich przypadkach pod uwagę brana była poprawność samego procesu powstawania produktu, tu ocena należała do sędziów technicznych, jak i efekt końcowy oraz sztuka prezentacji dzieła, którą oceniało jury składające się m.in. z przedstawicieli Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Stowarzyszenia Polskich Barmanów.

W konkurencji Barista:
Maksymalna ilość możliwych do otrzymania punktów – 71.

W konkurencji Barman:
Maksymalna ilość możliwych do otrzymania punktów – 350.

W konkurencji Carving:
Maksymalna ilość możliwych do otrzymania punktów – 100.

Naszą szkołę reprezentowali:
Przemysław Ogorzały – barista
Grzegorz Matras – carving
Krzysztof Bajerski – barman

I MIEJSCE w CARVINGU:
Zespół Szkół nr 1 w Nowym Sączu : Grzegorz Matras- uzyskując 91 pkt

Poniżej link do SĄDECZANINA!:
Grzegorz Matras – owocowy artysta, który rzeźbi w arbuzach