Dnia 23 listopada 2023r. odbył się konkurs w Krakowie pt.: ”Stół Pięknie Nakryty”, zorganizowany przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie.
Głównym celem konkursu było promowanie tradycji kulinarnych przy stole, poszerzanie wiedzy na temat polskich produktów tradycyjnych i regionalnych oraz doskonalenie umiejętności zawodowych uczestników.
Idea konkursu „Stół pięknie nakryty” narodziła się 2005 roku, wtedy to po raz pierwszy zorganizowało go grono nauczycieli Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida.
Naszą szkołę reprezentowały trzy osoby, w kategorii barman-kelner Dominika Jankowska z 5Jp, w kategorii cukiernik Klaudia Kurowska z 4I oraz w kategorii kucharz Zuzanna Sroka z 2F. Tegoroczny konkurs odbył się pt.: „Wczoraj, dziś, jutro”.
Kelner-barman miał nakryć stół według tematu konkursu mianowicie stół nosił nazwę „W gościnie na zamku Horeszków” oraz sporządzić drinka bezalkoholowego z naturalnych składników. Opiekun Danuta Kożuch
Cukiernik miał do sporządzenia deser, gdzie składnikiem obowiązkowym był ser twarogowy, owoce z polskich lasów/ogrodów oraz wybrany produkt z techniki molekularnej. W efekcie cukiernik Klaudia Kurowska zajęła III miejsce na trzynaście osób biorących udział w konkursie. Opiekun Anna Opiło
Kucharz miał do sporządzenia danie z kurczaka zagrodowego, w dwóch strukturach z dodatkiem obowiązkowych produktów z lasów bądź ogrodów. Ostatecznie Zuzanna Sroka zajęła II miejsce na szesnastu uczestników. Opiekun Krystyna Michalik
Wszyscy uczestnicy XX edycji konkursu jubileuszowego otrzymali dyplomy oraz nagrody rzeczowe.
Jak wspominają konkurs same uczestniczki?
„Ten konkurs był świetnym sposobem by sprawdzić się w swoich umiejętnościach oraz spędzić czas w bardzo miłej atmosferze w towarzystwie, wspaniałych ludzi”.
KM