Zakończyłyśmy właśnie kurs zdobnictwa cukierniczego – gr 1, który został zorganizowany z projektu „Utworzenie Centrum Kompetencji Zawodowych w Branży Turystyczno – Gastronomicznej jako odpowiedź na potrzeby rynku pracy” na rok 2019/2020.
Na kurs zakwalifikowało się nas 10, z kierunku cukiernik i technik żywienia. Przez dwa weekendy zgłębiałyśmy sztuki tworzenia wspaniałych tortów i jego wykończenia, styl anielski, koronki, kwiaty, wszystkie „cuda”, które można teraz podziwiać w szkolnej gablocie. Takie prace są bardzo czasochłonne, ale mimo to zdążyłyśmy jeszcze poznać tajniki czekolady, które podbiją serce zapewne każdego z nas. Mogłyśmy stworzyć własne magiczne praliny, które sąsiedzi z kursu barmana mogli sami ocenić. Ponadto miałyśmy możliwość styczności z karmelem, który okazał się być „twardym orzechem do zgryzienia”.
Ostatnim etapem kursu, był egzamin końcowy teoretyczny w postaci testu, który był klamrą do zakończenia kursów Zdobnictwa Cukierniczego. Kurs zakończył się wręczeniem certyfikatów.
Wiktoria Fyda