Kolejna edycja małopolskiego konkursu pn.: „Stół pięknie nakryty”

Dnia 28.11.2019 roku odbyła się kolejna edycja Małopolskiego konkursu pn.: „Stół pięknie nakryty”. W tym roku miasto Kraków zostało wybrane na Europejską Stolicę Kultury Gastronomicznej, dlatego tematem konkursu była „Europejska kuchnia na krakowskim stole”.

Organizatorzy postawili na produkty obowiązkowe mniej spotkane w naszej kuchni, ale równocześnie atrakcyjne i mające wysoką wartość odżywczą: przegrzebki – małże św. Jakuba oraz mąkę kokosową. W tym roku uczestnicy zaprezentowali się w trzech konkurencjach: kelnera-barmana, kucharza oraz po raz pierwszy cukiernik.
Do konkursu przystąpiło 34 uczniów z 14 szkół małopolskich, tj.: 8 kelnerów – barmanów, 13 kucharzy i 13 cukierników.
Poziom konkursu był wysoki, ale młodzież poradziła sobie bardzo dobrze we wszystkich kategoriach. Za równo prace uczestników jak i ich efekty końcowe oceniali sami najlepsi profesjonaliści z dziedziny gastronomii: szefowie kuchni, cukiernicy, kelnerzy i barmani.

Wyniki w kategorii kucharz:
1 miejsce: Dominik Jeleński (3g) – Zespół Szkół nr 1 w Nowym Sączu
Opiekun: Jadwiga Klimczak
2 miejsce: Szymon Burzyński – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
3 miejsce: Mateusz Furczoń – Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu

Wyniki w kategorii kelner:
1 miejsce: Kinga Siwiec – Zespół Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej
2 miejsce: Dorota Stefaniak – Zespół Szkół Ekonomicznych nr 1 w Krakowie
3 miejsce: Aleksandra Wiertel – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
Nasz uczestnik Patryk Pycha (3m) uplasował się na miejscu 4.
Opiekun: Aneta Durlak-Jamro

Wyniki w kategorii cukiernik:
1 miejsce: Kinga Wojtyca – Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach
2 miejsce: Tomasz Wantuch – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie
3 miejsce: Milena Tryczyńska – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
Nasze zawodniczki: Justyna Porębska (3i) oraz Monika Lizoń (2i) zdobyły wyróżnienia.
Opiekunowie: Krystyna Michalik, Anna Opiło.

Nagrody:
Kucharz za pierwsze miejsce otrzymał: miesięczny staż w restauracji „Wierzynek” w Krakowie z wynagrodzeniem 1000 zł, dowolny kurs w KSR o wartości 1500 zł, dwa blendery, dwa zestawy garnków, noże Fiskars, patelnie, odzież ochronną, deskę do krojenia oraz kolację w restauracji „Szara Gęś” w Krakowie.
Cukiernicy za wyróżnienia otrzymali: odzież ochronną, foremki silikonowe do muffinek, szpatułki silikonowe, zaś kelner-barman miarkę barmańską oraz kubek.