W dniach 28-29.10.2025r. odbyła się dwudniowa wycieczka do Krakowa, połączona z warsztatami w ramach projektu „Zawodowa Małopolska”.
Dzień pierwszy:
Po przyjeździe do Krakowa nastąpiło zakwaterowanie w hotelu. Kolejnym punktem programu było zwiedzanie Uniwersytetu Rolniczego, a dokładnie Wydziału Technologii Żywności NA UR. Podczas wizyty poznaliśmy zaplecze dydaktyczne uczelni oraz dowiedzieliśmy się, jak wygląda praca studentów na tym kierunku oraz uczestniczyliśmy w bardzo interesującym wykładzie. Po zakończeniu wykładu wróciliśmy do hotelu, gdzie czekała na nas kolacja.
Dzień drugi:
Po śniadaniu wymeldowaliśmy się z hotelu i udaliśmy do MCN Cogiteonu w Krakowie. Tam uczestniczyliśmy w zajęciach w Laboratorium Żywności, gdzie mieliśmy okazję samodzielnie przeprowadzać doświadczenia związane z żywnością i elementami kuchni molekularnej oraz nauczyliśmy się jak poprawnie używać aparatu fotograficznego aby wykonać jak najlepsze jakościowo zdjęcia. Następnie zwiedziliśmy wystawy tematyczne, a w dalszej części programu przeprowadziliśmy kilka reakcji chemicznych. Po zakończeniu zajęć nastąpił wyjazd z Krakowa i powrót do Nowego Sącza.
Wycieczka była bardzo interesująca i pozwoliła nam poszerzyć wiedzę z zakresu technologii żywności.
Dziękujemy Dyrekcji za możliwość wyjazdu oraz naszym koordynatorom wyjazdu jak i opiekunom p. Krystynie Michalik, p. Pawłowi Kopczyńskiemu oraz p. Wojciechowi Fritz – klasy 4I, 3G, 3J.
Kamila






