Kurs Carving grupa V

Carving w krajach azjatyckich znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Według najbardziej popularnej teorii wywodzi się on z Tajlandii. Carving jest tradycyjnym elementem tajskiego święta Loy Krathong i jest uznawany za dziedzictwo narodowe Tajlandii.

Na początku XXI wieku carving stał się popularny także w innych częściach świata, w tym w Europie. Dziś carving jest także dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy.

Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, rzodkiew, buraki, selery, marchewki, kalarepy, kapusta pekińska itp.

W tradycyjnym tajskim carvingu używa się klasycznego noża tajskiego, oprócz tego noża są noże w kształcie litery U i V. Najczęściej tworzy się motywy roślinne, czasem zwierzęce. Popularne są także dodatkowe ozdoby w postaci liści lub gałązek.

Przed Świętami Bożego Narodzenia 2021 roku V grupa ukończyła kurs Carving – Flor. Brało udział w tym kursie 10 –ro uczniów z klasy: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności o profilu cukiernik i technik kelner. Zajęcia trwały 40 godzin, a młodzież co wykonała raczej wręcz wyrzeźbiła można zobaczyć na  dołączonych zdjęciach.

Kurs zakończył się krótkim testem teoretycznym oraz wręczeniem certyfikatów. Dziękujemy p. dyr. za możliwość uczestniczenia w kursie, jak sama młodzież twierdzi oprócz, że zdobyli nowe umiejętności, to poznali nowych kolegów i koleżanki gdzie na co dzień znali się „tylko z widzenia”.