Etap okręgowy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Dnia 13 stycznia 2017 r. odbył się w Krakowie etap okręgowy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w którym brali udział uczniowie naszej szkoły: Małgorzata Kmiecik i Tomasz Pławecki z kl. 4i technik żywienia i usług gastronomicznych.

Wydarzenie rozpoczęło się od oficjalnego powitania uczestników przez Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie oraz Komisję Olimpiady. Następnie wylosowano pozostałych członków komisji sprawdzającej prace pisemne, a potem odbyła się właściwa część Olimpiady, czyli napisanie testu.
W czasie gdy prace były sprawdzane, uczestnicy zostali zaproszeni na wycieczkę do Galerii Malarstwa i Rzeźby XIX w. w Sukiennicach. Po powrocie czekał na nas niezwykle interesujący wykład prof. dr hab. Jana Gawęckiego pt. „ Słów kilka o genezie wskazówek żywieniowych” odtworzony za pomocą nośników elektronicznych.
Na koniec odbyło się wręczenie nagród. Zawodnicy z naszej szkoły zdobyli 8 i 11 miejsce spośród 85 uczestników. Otrzymali dyplomy oraz nagrody rzeczowe związane z gastronomią.
Po ogłoszeniu przez Komitet Główny Olimpiady progu punktowego kwalifikującego do etapu eliminacji centralnych już wiemy, że naszą szkołę reprezentować będzie dalej Małgorzata Kmiecik. Tomkowi zabrakło tylko jednego punktu. Obojgu uczestnikom serdecznie gratulujemy zaangażowania i osiągniętych wyników, a Gosi życzymy dalszych sukcesów w etapie ogólnopolskim, 23-25 marca 2017r. w Szczecinie. Opiekunką grupy była mgr inż. Jadwiga Klimczak.