Kurs Carving-Flor

Rzeźbienie w warzywach i owocach, czyli carving, to sztuka, która przywędrowała do Europy z krajów azjatyckich, a dokładnie z Tajlandii, gdzie już od starożytności stanowiła element regionalnej kultury.

Używając specjalnie przeznaczonych do tego noży, (najbardziej elementarnym z narzędzi do carvingu jest nóż tajski ) praktycznie każdy może zacząć tworzyć jedyne w swoim rodzaju rzeźby, które staną się ozdobą stołu i cieszyć będą oko zasiadających przy nim gości. Tego typu dekoracje spotkać możemy również w restauracjach, na bankietach, dużych imprezach, i podczas uroczystości weselnych.

Obecnie w krajach dalekiego wschodu carving funkcjonuje jako rzemiosło, które nauczane jest w dedykowanych temu szkołach. W Tajlandii kształcenie w tym zakresie rozpoczyna się już po ukończeniu 11 roku życia. Co ciekawe, zwyczaj ten kultywowany jest również w Irlandii i wiąże się z obchodami święta Shamain.

Do krajów europejskich, w tym do Polski, carving dotarł stosunkowo późno. W 2007 roku powstała pierwsza polska internetowa strona poświęcona rzeźbieniu w warzywach i owocach, zaś od 2008 roku zaczęły pojawiać się publikacje książkowe.  2007 rok był też rokiem, kiedy to odbyły się pierwsze Mistrzostwa Polski w Carvingu Owocowym.

Obecnie wcale nie trzeba wyjeżdżać do krajów dalekiego wschodu, by móc nauczyć się sztuki carvingu. Na naszym terenie funkcjonują bowiem wyspecjalizowane grupy prowadzące kursy rzeźbienia w warzywach i owocach. Każdy więc może, bez większych trudności przystąpić do kursu. I tak w kursie organizowanym przez naszą szkołę i fundację młodzież brała udział w 40 -sto godzinnym kursie carving-flor. Były to dwie osoby z technikum o profilu hotelarz oraz osiem osób z Technikum o profilu cukiernik.

Jak mówią osoby zaznajomione z tematem, nauka tego rzemiosła wcale nie jest trudna. Zwykle wystarcza jeden dzień, by zupełny amator przyswoił wiedzę i umiejętności pozwalające zgłębiać carving. Krok po kroku, wystarczy po prostu dążyć do doskonałości. Oczywiście potrzebne będą też specjalne noże, którymi wykonuje się dekoracje z owoców i warzyw. Jako prowadząca powtarzałam młodzieży, że nauka tejże sztuki nie jest jakoś specjalnie trudna, wystarczą chęci, zapał, trochę wyobraźni, no i oczywiście odpowiednie narzędzia. A co uczniowie wyczarowali to możecie zobaczyć na zdjęciach załączonych do sprawozdania.