XXII Edycja Olimpiady Wiedzy O Żywieniu I Żywności. Temat wiodący: „Owoce i warzywa – przetwórstwo i rola w żywieniu”.
12 stycznia 2018 r w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie odbył się etap okręgowy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Naszą Szkołę reprezentowali Wojciech Tokarczyk z klasy 4g i Aleksandra Bodziony z klasy 4j i znaleźli się w gronie 101 uczestników z Małopolski.
Test zawierał 80 pytań i trwał 90 minut. W czasie sprawdzania prac pisemnych uczestnicy i opiekunowie zostali zaproszeni na pokazy gastronomiczne:
„Synchroniczna obsługa gości oraz pokaz szablowania szampana”
„Obróbka termiczna mięs: sous vide, flambirowanie , stopnie wysmażenia”
Na koniec nastąpiło emocjonujące ogłoszenie wyników i rozdanie nagród. Wojciech Tokarczyk zajął VI miejsce i zakwalifikował się do etapu centralnego Olimpiady, który odbędzie się 22-24 marca w Lublinie.
GRATULACJE!!!