W dniach od 19.03-28.03 odbywał się kurs „Pieczywo domowe” dla grupy uczniów naszej szkoły.
O chlebie pisano wiersze, opowiadania, pieśni, był też tematem baśni, legend i ludowych podań.
Mało kto z nas wie, że Nasi przodkowie przejęli umiejętność wypiekania chleba od Gotów, rozwijali tę sztukę średniowieczni mnisi w przyklasztornych piekarniach, wypiekając już wtedy żytni chleb razowy oraz delikatniejszy z mąki pszennej.
Obecna „moda” na domowe pieczywo wynika nie tylko z tęsknoty za smakiem „prawdziwego” chleba, ale również z faktu, że coraz bardziej dbamy o zdrowie. Sami możemy decydować z jakiej mąki wypieczemy chleb i o jakie dodatki go wzbogacimy. Pieczywo, którego receptury i technologię produkcji poznaliśmy na pewno na długo stanie się zdrowym przysmakiem w naszych domach.
Program kursu obejmował nie tylko wypiek tradycyjnego pieczywa, przeprowadził nas również przez szeroki i ciekawy asortyment wypieków okazjonalnych, nazwanych przez nas pieszczotliwie „U Cioci na imieninach”.
W naszej słodkiej, kulinarnej podróży nie zabrakło również wypieków bożonarodzeniowych i karnawałowych. Tradycyjne pierniki, strucle, pączki, faworki, oponki, róże karnawałowe swoim smakiem i aromatem przeniosły nas w ten okres w ciągu roku, który zawsze kojarzy nam się z ciepłem rodzinnym i gościnnością.
Zwieńczenie kursu stanowiły wypieki związane z okresem Wielkanocy. Według tradycji obfitość świątecznego stołu miała wróżyć dobrobyt, dlatego na naszych świątecznych stołach nie zabraknie własnoręcznie wypiekanych mazurków, babek, serników. Zaszczytne miejsce w koszyczku zajmie drożdżowy baranek oraz chlebek wielkanocny.
Serdeczne podziękowania kierujemy w stronę Pani Dyrektor, dzięki której mogliśmy podnieść swoje kwalifikacje zawodowe.