XXI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

W piątek 6 marca 2020 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbył się XXI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Nasza Szkoła wzięła udział w trzech konkurencjach kelner, kucharz oraz barman.

Tematem przewodnim tegorocznych zmagań młodzieży były: „Ponadczasowe smaki natury”.

Cele konkursu:
– propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych,
– dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych,
– integracja szkół o tym samym profilu kształcenia,
– rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów,
– rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy,
– wyrabianie poczucia estetyki i piękna,
– nawiązywanie współpracy ze szkołami z zagranicy

W konkurencji kucharz uczestnicy mieli do wykonania zakąskę zimną z użyciem produktu naturalnego, charakterystycznego dla swojego regionu jako składnika głównego oraz innych dobranych przez siebie, zgodnie z tematem konkursu. Drugim zadaniem było wykonanie obowiązkowego ćwiczenia z produktów przygotowanych przez Organizatora.

Uczeń z klasy 3g Dominik Jeleński przygotowywał zakąskę: Terrinę z pstrąga wędzonego z suską sechlońską, jabłkiem łąckim z crème fraiche, żelem lubczykowym oraz chipsem z fasoli i suszonych pomidorów w asyście kawioru z pstrąga rożnowskiego. Za kompozycję potrawy, sposób wydania, kreatywność, smak i aromat potrawy uczeń zdobył I miejsce.

Kelnerzy naszej szkoły Ewelina Kulczyk i Hubert Citak z kl.2m nakrywali stół o temacie „Królewskie łowy”. Młodzież za organizację pracy, sylwetkę zawodową, aranżację stołu, prawidłowość nakrycia, kreatywność, znajomość zasad obsługi oraz prezentację obsługi uzyskali III miejsce i nagrodę publiczności jako dowód uznania za najpiękniejszy stół.

Patryk Pycha z kl. 3m reprezentował naszą szkołę w konkurencji barman. Każdy uczestnik miał za zadanie przygotować napój mieszany w kategorii: Soft Drink, wykorzystując ingrediencje własne. Drinki były oceniane przez 2 komisje: techniczną i degustacyjną. Patryk za wykonanie napoju: „Owocowe wspomnienie” z użyciem składników przywołujących smaki dzieciństwa (m.in. lemoniady, soku z czarnej porzeczki, naparu herbacianego z aronii) otrzymał wyróżnienie.

Opiekunkami młodzieży były:
– Pani Jadwiga Klimczak – kucharz oraz barman
– Pani Wioleta Cięciwa– kelner

Serdeczne podziękowania składamy na ręce p. Dyrektor mgr Barbary Świętoń za umożliwienie uczestnictwa w konkursie.

Młodzieży gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.