Wojciech Tokarczyk z klasy 4g finalistą XXII Edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności!

XXII Edycja Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności temat wiodący: „Owoce i warzywa – przetwórstwo i rola w żywieniu” miała swój finał 22 – 24 marca 2018 w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie.

Eliminacje centralne składały się z trzech części:
• Test
• Wypowiedź pisemna
• Quiz

Dla nauczycieli i młodzieży przygotowano atrakcyjny program imprez towarzyszących tj.

  • Wykład prof. dra hab. Zdzisława Targońskiego pt. „Zafałszowania żywności i ich wykrywanie”
  • Wykład prof. dra hab. Jana Gawęckiego pt. „Błękitny sposób na długowieczność”
  • Warsztaty:
  1. Baklawa i kawa – sporządzanie i podawanie
  2. Nowe trendy w serwowaniu deserów
  3. Pierwsze kroki w carvingu
  4. Sporządzanie naturalnych kosmetyków
  • Spacer po lubelskim Starym Mieście „Spotkanie z historią”,
  • Występ Szkolnego Chóru Sensorium.

Szkoła była dla uczestników i opiekunów bardzo gościnna, a zawody i program dodatkowy dostarczyły wielu emocji. Za rok spróbuj i TY!!!