Jubileuszowy XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

W piątek 8 marca 2019 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbył się Jubileuszowy XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Nasza Szkoła wzięła udział w dwóch konkurencjach kelner i cukiernik. Tematem przewodnim tegorocznych zmagań młodzieży było: „Dziedzictwo kulinarne”.

Cele konkursu:
– propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych,
– dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych,
– integracja szkół o tym samym profilu kształcenia,
– rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów,
– rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy,
– wyrabianie poczucia estetyki i piękna,
– nawiązywanie współpracy ze szkołami z zagranicy
Kelnerzy naszej szkoły Ewelina Kulczyk i Hubert Citak z kl.1M nakrywali stół o temacie „Kolacja z miodowym akcentem”. Młodzież za organizację pracy, sylwetkę zawodową, aranżację stołu, prawidłowość nakrycia, kreatywność, znajomość zasad obsługi oraz prezentację obsługi uzyskała wyróżnienie.
Cukierniczki Natalia Janczyk i Kinga Janusz z kl.3i przygotowywały desery „Owocową niespodziankę” oraz dwie tarty: jedną o średnicy 24 cm wydaną na paterze na stół bankietowy, drugą o średnicy 6 cm do oceny przez jury degustacyjne. Prace były oceniane pod względem: ekspozycji pracy, estetyki deseru, precyzji wykonanych ozdób, kolorystyki, powtarzalności dekoracji, oceny organoleptycznej. Dziewczęta również mogą pochwalić się wyróżnieniem.
Do konkursu przygotowały młodzież w konkurencji:
– kelner Pani Wioleta Cięciwa
– cukiernik Pani Anna Opiło

Młodzieży gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.